Villasukan ohje kaikille langoille

Postauksessa Sukat saappaisiin neuloin villasukat liian suuriin nilkkureihin. Sukkien neuleohjeet on yleensä kirjoitettu tietylle langalle ja silmukkamäärät ja puikkojen paksuus ovat tarkkoja. Aina käsillä ei kuitenkaan satu olemaan juuri ohjeen paksuista lankaa tai oikeita puikkoja. 

Tällä ohjeella sukat voi neuloa langasta kuin langasta, sillä se perustuu yhden puikon silmukoiden määrään.1. Valmistelut 

Tarvitaan tulevien sukkien langasta neulottu mallitilkku, joka on vähintään 12 cm leveä ja muutamia senttejä korkea. Sellainen, josta käsiala on helposti saatavilla. Laske, kuinka monta silmukkaa 10 cm leveydelle mahtuu.

Mittaa sitten jalkapöydän ympärysmitta noin puolesta välistä jalkaterää. Jos haluat istuvan sukan, vähennä mitasta pari senttiä. Jos haluat väljän, lisää sentti. Laske, monta silmukkaa tälle matkalle tarvitaan. Luvun tulee olla parillinen, mielellään 4:llä jaollinen, jolloin jokaiselle puikolle tulee sama silmukkamäärä. 

Luo silmukat, jaa ne neljälle puikolle ja sulje neule. Pistä merkille, monta silmukkaa on yhdellä puikolla.

Esimerkki: Haluan istuvan sukan. Käsialani on 20 s = 10 cm. Jalkapöydän ympärys on 22 cm, vähennän siitä 2 cm, jolloin sukan ympärysmitaksi jää 20 cm. Käsialani mukaan (20 s = 10 cm) tämä vaatii 40 silmukkaa. 2. Varsi

Varren pituus ja malli mietitään käyttötarkoituksen mukaan. Pituus mitataan suunnilleen kehräsluun kohdalta, johon varren alareuna tulee asettumaan. Kun varsi on neulottu, tehdään kantapää.

 

3. Kantapää

Kantapää neulotaan 4. ja 1. puikon silmukoilla. Kun viimeinen varren kierros on neulottu, neulotaan 1. puikon silmukat 4. puikolle. Jos silmukkaluku on pariton, neulo mukaan vielä yksi silmukka 2. puikolta. Kaksi muuta puikollista jäävät odottamaan. Työ käännetään ja silmukat neulotaan nurjina. Työ käännetään taas ja seuraavalla kierroksella aloitetaan vahvennettu neule: *nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo seuraava, nosta seuraava silmukka neulomatta, neulo seuraava, ja jatka näin kierroksen loppuun. Työ käännetään ja silmukat neulotaa nurjana.* Näitä kahta riviä toistetaan kaikkiaan yhtä monta kertaa kuin työssä on silmukoita yhdellä puikolla. Lopuksi neulotaan vielä nurjan puolen silmukat.

Esimerkki: Työssä yhdellä puikolla on 10 silmukkaa, joten toistan siis vahvennettuja kierroksia 10 kertaa. Kantalapussa on kaikkiaan 20 silmukkaa.

Kun aletaan tekemään kantapohjan kavennuksia, kantalapun silmukat jaetaan kolmeen osaan: kantapohjan vasen sivu, keskiosa ja oikea sivu. Jos jako kolmeen ei mene tasan (esimerkissä 20 s / 3 = 6,7 s), jätetään keskelle ylimenevät silmukat (vasemmalle 6 s + keskelle 8 s + oikealle 6 s  =  20 s).   

Jatka vahvennettua neuletta, kunnes vasemmalla puikolla on jäljellä vasemman puolen silmukat + 1 silmukka (esimerkissä 6 + 1 = 7) ja teen ylivetokavennus (nosta s neulomatta, neulo seuraava s ja vedä neulomaton silmukka neulotun yli). Käännä työ ja, nosta 1. silmukka neulomatta ja neulo seuraavat silmukat nurjina kunnes on jäljellä oikean reunan silmukat + 1 (esimerkissä jälleen 7) ja neulo silmukat nurin yhteen. Nyt tehdyt kavennukset muodostavat kantalapun keskiosan, jonka silmukkamäärä pysyy koko ajan samana, mutta sivujen silmukkamäärä vähenee. Jatka näitä kavennuksia kunnes sivujen kaikki silmukat on kavennettu ja jäljellä on vain keskiosan silmukat (esimerkissä 8 silmukkaa).


4. Kiilakavennukset

Kun kantapää on valmis, poimitaan kantapään reunoista vähintään yhtä monta silmukkaa, kun työssä on silmukoita yhdellä puikolla (esimerkissä 10). Jos näyttää siltä, että silmukkamäärä ei riitä ja sukan sivuihin muodostuu reikiä, poimi pari silmukkaa lisää. Neulo poimituilla silmukoilla yksi kierros.

Seuraavalla kierroksella aloitetaan kiilakavennukset, jotka tehdään 1. puikon lopussa (silmukat neulotaan yhteen) ja 4. puikon alussa (ylivetokavennus, kts. yllä). Kavennukset tehdään joka toinen kierros, kunnes jokaisella puikolla on alkuperäinen määrä silmukoita (esimerkissä 10 s per puikko).

5. Teräosa

Neulotaan sukan teräosa. Jatka neuletta kunnes olet pikkuvarpaan kohdalla. Oikea mitta saadaan mittaamalla jalkaterän sivun pituus kantapään takaa keskeltä pikkuvarpaan keskivaiheille tai päähän asti. Sukan koko pituus kantapää mukaan lukien tulisi olla tämä, kun aloitat kärkikavennukset.

6. Kärkikavennukset

Kärkikavennukset tehdään siihen tyyliin, mikä omaa silmää miellyttää. Ne voi tehdä esimerkiksi joka toinen kierros jokaisen puikon alussa tai lopussa. Puikon reunimmaisia silmukoita kannattaa välttää, sillä kavennuksissa syntyy helposti reikiä. Tee siis esimerkiksi näin (puikolla 10 silmukkaa): *1 o, 2 oikein yhteen, 7 o*. Erilaisia kärkikavennuksia löytyy helposti googlaamalla ja niitä voi soveltaa omalle silmukkamäärälle.

Viimeiset silmukat päätellään vetämällä lanka silmukoiden läpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti