7.2.2015

Hamelöytö vuosien takaa

Kaivelin menneellä viikolla kangasvarastojani ja eräästä pussista löytyi hameen kappaleita vuosien takaa. Muistan hämärästi aloittaneeni joskus vuosia sitten hameprojektin, kun en löytänyt mistään haluamani kaltaista hametta. Oli korkea aika saattaa ompelus loppuun.Löytämässäni pussissa oli vyötärökaitale kahdessa osassa ja neljä helmapalaa. Olin huolitellut kaikkien osien reunat siksakilla, ja kolme helmapalaa olin jopa saanut ommeltua yhteen. Minulla ei muistaakseni ollut kaavaa, vaan leikkelin kankaasta summamutikassa palasia. Ehkä katsoin mallia kaarrokkeen muotoon jostain valmiista hameesta. Yksinkertainen ohjenuora tällaisen yksinkertaisen mallin kaavoittamiseen on se, että kaikkin kappaleiden kulmien tulee olla suoria, eli 90 astetta. Sieluni silmin näin heti tässäkin hameessa laskoksia, ja niitähän siihen sitten tuli. Hommaan tarvittiin vähän matikkapäätä.

Näin laskin laskosten määrän, koon ja paikan: Kaarrokkeen alareunan (johon helma ommellaan) pituus 2 x 45 cm = 90 cm ja helman yläosa puolestaan 4 x 50 cm = 200 cm. Silloin on 110 cm laskostettavaa. Sommittelin sopivan kokoisia laskoksia, ja 2,5 cm syvät laskokset näyttivät sopivilta. Yhteen laskokseen tarvitaan 5 cm kangasta ja 110 cm riittäisi silloin 22 laskokseen ja laskokset tulisivat n. 4 cm välein (90 cm jaetaan 22 osaan). Selvä homma.

Helman viimeistelin aavistuksella shabby chic-fiilistä. Leikkasin jäljelle jääneistä kangastilkuista täysvinoja suikaleita, jotka ompelin siksaksilla nauhaksi. Huolittelin reunat vielä siksakilla. Vaikka kankaasta oli otettu kaikki irti ja jäljellä oli vain pieniä tilkkuja, sain nauhaa kasaan tarvittavat reilun kolme metriä.Taitoin nauhan kaksin kerroin niin, että sivut olivat eri tasossa. Ompelin ne helman alle ja helmasta tuli kolmikerroksinen. Reuna saa rispaantua käytössä, jolloin vaikutelma voimistuu.
Kukkakimpun hain tänään piristämään päivääni ihanasta Porvoon kukkatalosta, jonka leikkokukkaosasto on kuin irtokarkkihylly. Isossa kylmiössä saa itse rauhassa kasata oman kimpun ihanasta valikoimasta.

Kimppua kerätessäni tunsin pienen toivonpilkahduksen - kevät on koko ajan lähempänä! Vuoden pimein aika on ollut viheliäinen aloitusajankohta blogille, kun kuvaaminen onnistuu vain muutaman tunnin ajan keskipäivällä luonnonvaloa janotessa. Päivätyötä tekevälle se ei ole aivan helppo yhtälö. Valo ja pidemmät päivät ovat enemmän kuin tervetulleita!
6 kommenttia:

 1. Tosi kaunis kokonaisuus (sekä upeat kuvat!) ja olipa kiva löytää tämä blogi! Minulla alkoi alkuvuonna sama projekti, eli ei enää valmisvaatteita kaupan hyllyiltä, vaan kaikki itse tehden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenny :) Tosi hauska kuulla, että sulla on sama haaste käynnissä! Ja ollaan nähtävästi molemmat myös mieltyneitä villaan ;) Alan nyt seuraamaan myös sun blogia.

   Poista
 2. Tosi ihana hame ja puseron väri on myös kovasti mieleeni! Rakastan keltaista :) Kauniit kukkaset tuovat kyllä kevään jo lähemmäksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt tosiaan alkaa jo kovasti kaipaamaan väriä ja valoa ja raikkautta :)

   Poista
 3. Ihana hame! Kaipailisin itselle vähän samanlaista, pitäisköhän käydä kangaskaupassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen, että aikanaan etsiskelin tämän tyyppistä hametta pitkään ja tuloksetta. Miten se aina meneekin niin, että kun jotain oikein etsii, juuri sellaista ei löydy millään. Sekin ongelma ratkeaa kun tekee vaatteet itse. Siis jos lopputulos vastaa visioita.. :)

   Poista