7.1.2015

Katse viime syksyyn

Tein siis viime syksynä lupauksen olla ostamatta pret-a-porteria - vaatekaappiini pääsisivät jatkossa vain loisteliaimmat lähituotantona syntyneet haute couture –luomukset. Toisin kuin keinokuituiset massatuotantovetimet, nämä ekologisista materiaaleista huolella valmistetut vaatekappaleet olisivat tarkoin harkittuja ja kestäisivät aikaa.

Tai ainakin kuluttaisin rutkasti aikaa niiden valmistukseen, sillä lähituotanto tapahtuisi makuuhuoneessani sijaitsevassa ompelimossa, omasta toimestani. Vaikka syksyn aikana retkahtelin ja tein useita valmisvaatehankintoja, sain myös ompeluhommiin vauhtia. Syksyn aikana valmistui housut, kaksi mekkoa ja jakku.

Tarkemmin sanottuna syksyn aikana valmistui kaksi mekkoa, joista toinen vasta tämän vuoden puolella. Housut ja jakku melkein valmistuivat. Oli miten oli, tämä kietaisumekko ainakin valmistui ja on ollut suhteellisen ahkerassa käytössä siitä asti.


Halusin kauniin mutta helpon arkivaatteen. Sellaisessa on mukava olla, ja sen voi vain vetäistä päälle miettimättä lisäasusteita ja muita härpäkkeitä, koska se ei sellaisia vaadi. Kangas oli jo kangasvarastossasi, se oli viime kesän heräteostos Eurokankaan palakangasosastolta.

En ollut aiemmin ommellut tämän tyyppistä neulosta, joten odotukseni eivät olleet korkealla. Odotin roikkuvaa pääntietä, kiemurtelevia saumoja ja epämääräisiä tikkauslinjoja. Toisin kävi ja mekosta tuli kuin tulikin aivan kelpo vaate.

Kaavan kaivelin kaava-arkistostani. Vuosien varrella minulle on kertynyt pitkä rivi erilaisia käsityölehtiä, joista löytyy kaavat melkeinpä joka lähtöön. Tämän kaavan kaivelin kolmen vuoden takaisesta Moda-lehdestä (1/2012), ja sen on suunnitellut Linda Sipilä.

Oikotie onneen tässä oli pääntietä ryhdittävä 9 mm framilon-nauha ja säädettävä ompelukoneen ohjainjalka. Ompelin framilonin sopivan lähelle reunaa muotokaitaletta ja etukappaletta yhdistäessä hieman pingotettuna niin, että se jäi sauman sisälle taittumattomana ja pitää reunan ryhdikkäänä. Tikkaus 3 cm päästä reunasta onnistui todella helposti ohjainjalan avulla.4 kommenttia:

 1. Aivan taivaan hieno kietaisumekko! Tahon!! Osaisinpa minäkin ommell noin hienosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! Mulla on takataskussa muutama yksinkertainen jippo, joiden avulla onnistuminen on pikkuisen helpompaa. Postailen niistä lähitulevaisuudessa, stay tuned :)

   Poista
 2. Samaa mietin. Taitoa löytyy!

  VastaaPoista
 3. Piti tulla kattomaan tääkin.. Ja. Vau. Upee!

  VastaaPoista