19.1.2015

Jakku ja hame valmiina

Muutama päivä sitten kerroin ompeluprojektieni kriittisestä pisteestä, johon asti innostusta riittää ja hommat sujuvat. Sitten tulee pulma, joka on sillä hetkellä liian haasteellinen ja on helpompaa vain keskittyä johonkin muuhun. Tämän jakun kanssa oli käydä juuri niin. Sysäsin jakun sivuun ongelmien ilmettyä ja paneuduin hameen (kuva tuolla hieman alempana) ompeluun.

Lupasin kuitenkin vastedes saattaa haasteellisetkin työt sinnikkäästi loppuun asti. Niinpä tartuin jakun ongelmiin heti, kun hame oli valmistunut, ja sain kuin sainkin ne ratkaistua - nyt selkä istuu ja selän ja hihojen saumat ovat siististi tikatut. Kannatti siis nähdä vaivaa.Jouduin vähän purkuhommiin, mutta sekään ei haitannut, sillä keksin, kuinka saan saumat hetkessä auki. Kiinnitin toisen sauman osapuolista nuppineulalla silityslautaan, toista vedin kevyesti vastakkaiseen suuntaan ja ratkoin välistä irvistelevät langat terävillä saksilla pienellä sahausliikeellä. Turhauttava homma oli vikkelästi hoidettu. Että ihminen voikin olla iloinen pienistä asioista.

Innostuin purkamisen helppoudesta niin, että purin itseasiassa yhden sauman liikaa. Hiha koostuu kahdesta osasta, ja minun oli tarkoitus purkaa vain alasaumat, mutta vauhtiin päästyäni vetäisin toisen yläsaumankin auki - luulin sitä tohkeissani alasaumaksi. Se oli pikaisesti ommeltu taas kiinni, ja pääsin tikkaamaan kurittomia saumoja

Tikkauksen jälkeen korjasin selän istuvuusongelman ompelemalla kauluksen takakappaleeseen vähän reilummalla saumanvaralla. Ratkaisu toimi ja jakku istui selästä huomattavasti paremmin. Myös kaulus istui hyvin, kun päällimmäinen kaulus oli nyt aavistuksen isompi kuin alakaulus.Hame syntyi muuntamalla housujen kaavat hameen kaavaksi. Kuva alkuperäisestä mallista löytyy Kriittinen piste -postauksesta. Homma onnistui hyvin ja hameesta tuli sellainen kuin olin suunnitellutkin. Kaavojen muuntaminen oli jokseenkin helppoa - vetäisin etukappaleen haaran mutkan suoraksi ja siitä tuli keskietu. Samoin tein takakappaleelle. Sivuleikkausten linjoja jouduin vähän laskeskelemaan. Mallissa oli taskutkin, jotka tekivät uudelleenkaavoituksesta pikkuisen monimutkaisempaa. Vertailin ja yhdistelin linjoja toisen saman tyyppisen hameen kaavoihin niin etu- kuin takakappaleenkin osalta ja taisin saada linjat kutakuinkin kohdalleen. Olisin ehkä voinut kaivella joitakin kaavoitusopuksia esille ja vedellä viivat niiden oppien mukaan, mutta ajattelin, että pääsen helpommalla, kun otan valmiista mallia.
Jotenkin kuvittelin, että jakusta ja hameesta tulisi kiva yhdistelmä, oikein kaunis jakkupuku. Se suunnitelma ei nyt kuitenkaan mennyt aivan maaliin. Mallit ovat todella kivoja ja tykkään molemmista vaatekappaleista, mutta yhdessä ne ovat melkoisen jäykkä univormu - oikea Lotta-puku. Kaikella kunnioituksella Lottia kohtaan tietenkin, komea univormuhan se on. Ihan sitä en kuitenkaan hakenut, joten jakku ja hame saavat pysyä toisistaan erossa.
6 kommenttia:

 1. magee jakku! ja hienoja kuvia.

  VastaaPoista
 2. Erittäin kauniit vaatteet, mutta todellakin paremmat erikseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja niinpä, ei tästä nyt ihan jakkupukua tullut :D mutta ei haittaa, parempi näin :)

   Poista
 3. Tosi taidokkaat ompelukset

  VastaaPoista