29.1.2015

Paidasta ja sen ompelusta

Kas tässä paita, jota viime postauksessani kaavoitin uusiksi. Laskokset ovat nyt siellä missä pitääkin ja pari muuta matkan varrella tehtyä muutosta meni kuten suunnittelin. Siis lopputuloksen osalta, itse ompeluprosessi ei ollut niinkään ihana kokemus.
Ompeleminen oli nimittäin suorastaan piinallista puuhaa. Kauniisti laskeutuva ja miellyttävän tuntuinen, viskoosiksi vahvasti epäilemäni kangas oli sellainen vempula, että ei mitään tolkkua. Ensinnä kankaan leikkaaminen oli jokseenkin mahdotonta. Seuraavaksi reunojen huolittelua saati saumojen ompelua oli aivan turha yrittää saumurillani, joka ei muutenkaan syö ohuita kankaita. Päädyin ompelemaan saumat ensin ompelukoneellani ja vasta sitten huolittelemaan reunat. Se toimi jollain tavalla, mutta en näytä paidan sisäsaumoja teille.

Tässä yhteydessä voisinkin mainita, että minulla on sekä Pfaffin ompelukone (Quilt Expression 4.0) että saumuri (Coverlock 3.0). Nämä kaksi ovat aivan eri planeetoilta. Ompelukone on ihana ikioma aarteeni, jonka kanssa kaikki on mahdollista. Saumuri taas on yksi iso ongelma, joka ei toimi juuri missään tilanteessa niinkuin toivoisin. En tiedä onko vika käyttäjässä (hyvin epätodennäköistä tietysti) vai koneessa, ja onko edes sellaista harrastajasaumuria olemassa, joka toimisi niinkuin lupaa. Jos on, niin kertokaa mistä sen löydän, laitan omani vaihtoon välittömästi.

Pidensin hihoja hieman alkuperäisestä kaavasta ja huolitteli hihansuun täysvinoon leikatulla suikaleella.

Lopuksi leikkasin helman vielä pyöreäksi, sillä suora helma oli aika jäykän näköinen. Helman huolittelu oli niin ikään karmaisevaa. Päädyin ompelemaan kaksi apuommelta 0,5 ja 1 sentin päästä reunasta. Ompeleita pitkin päärme oli mahdollista taitella jotakuinkin järkevästi. Kiristin ompeleita sisämutkassa ja ratkoin niitä auki ulkokurvissa, ja reuna asettui jollain tavalla. Vähän helma vielä kiemurtaa, mutta uskon, että se asettuu, kun silitän sitä vielä huolellisemmin.

Lopputulosta näin mallinuken päällä katsellessa mieleeni hiipii epäilys, olenko mummoutumassa. Onko tämä mummopaita? Oliko tämä sittenkään hyvä idea? Ei siinä sinänsä mitään, mummot ovat monesti erittäin tyylikästä väkeä, mutta minulla olisi kuitenkin vielä jokunen vuosi jäljellä ennen varsinaisia mummovuosia. Ehkä voin auttaa oikeilla asustevalinnoilla asiaa. Tai ehkä hihoille voisi tehdä vielä jotain.

Luulen, että asia selviää vain empiirisellä tutkimuksella, joten puen paidan rohkeasti huomenna päälle ja seuraan ympäristöni reaktioita. Jos minut autetaan tien yli, tiedän jonkin menneen vikaan.3 kommenttia:

 1. Minä ottaisin heti tuollaisen paidan omaan vaatekaappiini :) Tyylikäs lopputulos, koko ompelupiinan arvoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! Paita läpäisi tulikokeenkin tänään, ihan kelpo yksilö se on ;)

   Poista
 2. Saumurista, Juki Mo654De, se on kone! Ihania ompeluksia, pitää tulla jatkamaan kun saan lisää vortaa koneisiin, tästä loppuu akku ihan juurikin...

  VastaaPoista